Mielőtt belekezdessz ebbe az új cikksorozatba, tudnod kell, hogy nem WordPress kézikönyvet és tutoriálokat fogsz olvasni nálam, hanem a valós piaci tényeket egy közel 15 éve ezzel a témával foglalkozó programozó mérnök szemszögéből.

Tisztázzuk az alapfogalmakat

A WordPress egy ún. CMS (Content Management System) rendszer, azaz tartalom kezelő rendszer, amit PHP nyelven írtak. Kezdetben egy blogmotorként volt jelen az ingyenesen elérhető, nyílt forráskódú rendszerek piacán, de nagyon gyorsan megteremtették a lehetőséget, hogy gyakorlatilag bármilyen célra lehessen használni. Ez elsősorban az egyszerűen telepíthető bővítményeknek is köszönhető, melyek több tízezres számban állnak rendelkezésre a WordPress rendszert használó webfejlesztők számára.

Nagyon sok „WordPress fejlesztővel” találkoztam már, aki nem tudta egy bővített mondatban összefoglalni a WordPress és a WooCommerce kapcsolatát, feladatait. A szomorú, hogy ezek a fejlesztők megrendeléseket teljesítenek, de az általuk elvégzett munka korántsem teljesít megfelelően. Ennek a cikksorozatnak a végére ezt is látni fogod.

No tehát, a WooCommerce egy szintén nyílt forráskódú rendszer, de nem a WordPress helyett van, nem annak egy alternatívája, hanem szerves része. WordPress terminológiában bővítménynek nevezzük. Fő feladata, hogy WordPress rendszert használva hozhassunk létre webáruházat, mely képes menedzselni a termékekkel és megrendelésekkel kapcsolatos műveleteket (persze e kettőn kívül számos más hasznos funkcióval rendelkezik).

Népszerűsége

Ma gyakorlatilag minden 4. új weboldal WordPress alapú, ami valljuk be nagyon komoly piaci részesedés a weboldalak milliárdjai között. De minek köszönheti ezt a végtelen népszerűséget? Nézzük csak: 

 • Viszonylag gyorsan tanulható CMS rendszerről van szó, a kezdeti sikerélmények gyakorlatilag a telepítést követően néhány perc elteltével megjelennek
 • Rendkívül gyorsan biztosítható a webes jelenlét bármilyen témában
 • Az egyedi weboldalak és webáruházak fejlesztési árához és fejlesztési idejéhez képest rendkívül szembetűnő a különbség
 • Megdöbbentően sok ingyenes weblap sablon és plugin van hozzá, bár ezek közül a megfelelőt alkalmazni már korántsem olyan egyszerű
 • Tulajdonképpen állíthatom azt, hogy aki meg tud írni egy Word dokumentumot és azt ízlésesen képes megformázni, biztosan meg fogja tudni írni első bejegyzéseit is (ez nem WordPress oldal létrehozását jelenti, hanem abban egy cikket, mint pl. ez is)
 • Alapvetően használatához nem szükséges semmilyen programozói tudás, ugyanis a webtárhelyeket biztosító cégek már automatikus WordPress telepítést is biztosítanak felhasználóik számára

Azért aki kicsit ismeri, vagy foglalkozik a témával, az tudja, hogy nem minden ilyen cukormázas. Idéznék néhány elkeseredett WordPress felhasználótól: 

Frissítettem a weboldalam, csak egy fehér lap jön be, mit tegyek? 🙁

Aki eddig a honlapomat csinálta, fogta és lelépett. A honlap 80%-a kész. Sürgősen WordPress-hez értő szakembert keresek, de nem tudok sokat fizetni…

Feltörték a weboldalam, nem tudok belépni

Küldött a webáruházam egy e-mail-t, hogy technikai problémákkal küzd és be sem tudok lépni. Mit lehet ezzel kezdeni

A Pénztár oldalamon a Vezetéknév és Keresztnév meg van cserélve, hogyan tudom megfordítani?

6-8 másodperc amíg betölt a weboldalam. Szerintem ez lassú. Hogyan tudnám gyorsítani?

Tehát bár nagyon sok lehetőséget és vonzó gyorsaságú webes megjelenést biztosít a WordPress a világhálón, gyorsan rá kell jöjjünk, hogy ha nem hobbi szinten írunk cikkeket követőink számára, akkor bizony segítségre szorolunk, főleg, ha egy több ezres olvasótáborral rendelkezünk.

Az én személyes tanácsom, mielőtt bármilyen, nagyközönség számára szánt WordPress oldal üzemeltetésébe kezdenél: 

 • Csinálj mintaoldalakat saját magadnak, hogy felfedezhesd a WordPress kismillió funkciója közül legalább a legnépszerűbbeket.
 • Próbálj ki minnél több ingyenes sablont, hogy ráérezz a sablonok testreszabási metodológiájára.
 • Ugyanez igaz a bővítményekre is. Vannak ún. alap bővítmények, amit pl. én mindig feltelepítek egy új WordPress – hez. Ezek működését ki kell tapasztalni és a konkrét feladatra finomhangolni a beállításait.
 • Kicsit olvasgass a webes analitika témakörben ahhoz, hogy tudd mérni, hogy egyáltalán jó-e, amit csináltál, vonzza-e a látogatókat (Google Search Console, Google analitycs, Google Page Insights)

Nem azt mondom, hogy egy WordPress oldal kialakításához mindenképpen szükséges programozói tudás, de egy éles környezetben, nagy közönségnek szánt oldal működtetéséhez mindenképpen kelleni fog a fentiek hatékony, naprakész ismerete és legalább programozói szemléletmód.

Amit mindig mondani szoktam a WordPress iránt érdeklődőknek:

Ne akarj holnaputántól marketplace rendszert üzemeltetni én sem fogom mától elkezdeni a vállalkozásom könyvelését és a bevallások elkészítését

Adj időt magadnak, ha ilyen irányba szeretnél menni és fejlődj. Csinálj meg legalább 5-10 WordPress weboldalt kizárólag tanulási céllal, ingyenes eszközökkel. Ha ez megvan és még így is erős a lelkesedés, sőt erősödik, akkor érdemes néhány ismerős számára felajánlani, hogy elkészíted neki ingyenesen a bemutatkozó oldalát. Erre már érdemes piaci megrendelésként tekinteni és ennek megfelelően megvalósítani. Ebből elvállalsz még 2-3-at és már rendelkezni fogsz alap referenciákkal, ami mindennél fontosabb, ha ezen a pályán szeretnél tovább menni.

A kismillió „WordPress fejlesztő” közül egyetlen dologgal fogsz tudni kitűnni: Tökéletesség

Nagyon sokszor vannak olyan ellenérvek egy tényleg jó WordPress fejlesztővel kapcsolatban, hogy „miért ilyen drága, csak kattintgatni kell”. Aki úgy készíti el a weboldalad, hogy csak kattintgatnia kell, annak sajnos meglesz az eredménye is, ami veszteség formájában fog realizálódni, ugyanis heteken, vagy akár napokon belül meg fogsz jelenni az oldaladdal a megfelelő fórumokon, hogy javítani kell azt.

Össze is szedtem néhány, mondhatnám napiszinten tömegesen beküldött problémát: 

Naponta több száz krixx kraxx hozzászólás érkezik a blogomra, már nem tudom manuálisan karban tartani, légyszi segítsen valaki

Költöznie kell a honlapomnak másik szerverre, új lesz a címe is. Hogyan vigyem tovább a látogatóimat?

Reggel frissítettem a weboldalam, de azóta sem tudok belépni

Feltelepítettem egy bővítményt, viszont azóta nem tölt be az admin oldal. Mit tehetek?

A menü ikon és a logó mobilon elcsúszik. Valaki tudna segíteni?

Akkor egy WordPress fejlesztő mire kér el százezreket?

Számoljunk egy kicsit a gyakorlatban (valós események alapján):

Megrendelő: Szeretnék egy egyszerű webshopot, amit én is tudok kezelni, árakat módosítani, leírást, ilyenek. Olyan 150 terméket fogok feltölteni, képekkel, leírással, mindennel. Csak utánvétes és előre utalásos fizetési lehetőség lenne. Ez nagyságrendileg mennyibe kerülne?

Egy WordPress „fejlesztő”: Kedves XY! Köszönjük, hogy megkeresett minket fejlesztendő webáruházával kapcsolatban. A leírtak alapján az alábbiakat tudom mondani: 

 • Tárhely + Domain: 12 000 Ft / év
 • Stílus, megjelenés: 40 000 Ft
 • Fejlesztés: 80 000 Ft
 • Betanítás: 20 000 Ft

Ami a csomagban van: 

 • weboldal közzététel és webtárhely kialakítás
 • ingyenes SSL a titkosított kommunikációhoz
 • fogd és vidd szerkesztő felület, Word – szerű szövegszerkesztővel

Konkrétumokat kapott a megrendelő, anélkül, hogy konkrétumokat közölt volna. Ez már eleve gyanús, ne dőlj be!

Na a fenti eset a tipikus példája annak, amikor valaki ki fog dobni közel 150 000 Ft – ot, majd nagy nehezen talál egy tényleg jó WordPress fejlesztőt, aki mindent tűpontosan megcsinál neki összesen 260 000 Ft – ért (példa). Viszont a megrendelő így már több, mint 400 000 Ft kiadásnál jár, de lehet, hogy „megúszta” volna 200-250 ezer Ft – ból is, ha előbb olvassa ezt a bejegyzést.

A fenti ajánlat minden pontja „vérzik” egy kicsit, elemezzük szakmai szemmel: 

Tárhely + Domain: 12 000 Ft / év
Oké, ennyiért valószínűleg egy shared hosting-ot fogunk kapni, pár MB memóriával. A végeredmény lassú, nehezen betöltődő oldalak.

Stílus, megjelenés: 40 000 Ft
Nem is esett szó arról, hogy a megrendelő milyen megjelenést képzelt el, de már konkrét ár van rá. Egyáltalán mit fog árulni a megrendelő, ami alapján egy színvilágban elkezdhetne a fejlesztő gondolkodni.

Fejlesztés: 80 000 Ft
Mit takar a fejlesztés? A WordPress-t, ami már kész és a hosting cég tárhely varázslója automatikusan telepíti, vagy az 5 perces WooCommerce telepítésre gondol a programozó?

Betanítás: 20 000 Ft
Megszámlálhatatlan mennyiségű ingyenes, magyar nyelvű oktatóanyag van, aminek belinkelése mindenki számára sokkal célravezetőbb lenne, mint egy összeszedetlen Skype hadarás.

weboldal közzététel és webtárhely kialakítás
Ez a gyakorlatban egy űrlap kitöltése

ingyenes SSL a titkosított kommunikációhoz
Ezt a webtárhely szolgáltató automatikusan biztosítja (Let’s Encrypt)

Fogd és vidd szerkesztő felület, Word – szerű szövegszerkesztővel
Ezt mind a WordPress alapból biztosítja.

Hogyan nézni ki az én visszajelzésem a megrendelő számára?

Kedves XY! Köszönöm, hogy engem választott új webáruházának elkészítésére. Nagyon köszönöm a részletes leírást, de mielőtt pontos összegeket küldenék, mindenképpen szükséges lenne egyeztetnünk a következő témakörökben: 

 • Milyen termékeket tervez árusítani az online áruházban?
 • Előfordulhat-e, hogy a jövőben a termékek számára nagyságrendileg megnő?
 • Szeretné-e áruháza termékeit Facebook-on, Google-on hirdetni, esetleg a legnépszerűbb árösszehasonlító felületeken megjeleníteni?
 • Van-e elképzelt megjelenés, színvilág, ami alapján képernyőterveket készíthetünk.

Amit minden webáruház csomagban automatikusan biztosítunk és tartalmazza az alapár: 

 • Tárhely és domain a megrendelő nevére kötött szerződéssel, 1 év érvényességgel
 • WordPress és WooCommerce rendszer konfiguráció (pl.: gyorsítótárazás, biztonsági beállítások, támadások elleni védelem)
 • Keresőoptimalizálási beállítások a legnépszerűbb prémium WordPress bővítménnyel, melynek ára szintén benne van az alapárban
 • Google Analytics és Search Console-al való összekötés az oldal megfelelő méréseinek kialakításához
 • Facebook és Instagram oldalak bekötése (like box, követőszám)
 • 2 órás oktatóvideó a rendszer használatával kapcsolatban (általunk összeállított, magyar nyelvű youtube videó)
 • Az átadást követő 1 hónapig utómunka (apróbb módosítások, megjelenésben tapasztalt elcsúszások, esetleg plusz bővítmények, új aloldal, stb…)

Mivel webáruházról van szó, mindenképp meg kell említenem a kötelező jogi dokumentumokat, amik nem csak növelik a webáruháza iránti bizalmat, hanem hiánya akár súlyos pénzbüntetéssel is járhat. Ezen dokumentumok a következők: Adatvédelmi tájékoztató, Általános Szerződési Feltételek, Impresszum. Ezek megírásához és tartalmi elemeinek kialakításához igény esetén bátran tudom ajánlani a cégünkkel együttműködésben dolgozó informatikai szakjogász csapatunkat.

Amennyiben Önnek is megfelelő, a mai nap mindenképpen keresni fogom a délután folyamán, vagy az Ön által jelzett időpontban.

Ebben a cikksorozatban (WordPress – WooCommerce) ebben a témakörben leszek a segítségedre. Közel 15 éves programozó mérnöki tapasztalattal megosztok veled mindent, ami a kezdeti nehézséget okozza. Utána már magadtól fogsz tudni fejlődni, ugyanis tudni fogod, hogy az útelágazásoknál merre kell kanyarodnod, tudni fogod, mire figyelj, mikor megbízol valakit egy fejlesztéssel.

A következő cikkben leírok mindent, amit a szerverkörnyezetekről tudni érdemes, hogy már a legelső és legalapabb lépés sem legyen átgondolatlan.

Ha megbízható fejlesztőt keresel webáruházad, weboldalad elkészítéséhez, akkor válassz Minősített fejlesztőink közül. Nagyon kevesen mennek át a rostán, de aki átmegy, azzal én is szívesen szerződnék!

Ha tetszett a cikk oszd meg ismerőseiddel, vagy értékeld.