Mi az a feed?

A feed webáruházak, marketplace rendszerek és dropship rendszerek esetén egy olyan felépítéssel rendelkező termékadat állomány, melyet az egyes célrendszerek automatikusan fel tudnak dolgozni.

Ilyen például az E-mag, Árukereső, Vatera, Jófogás, de a listát sorolhatnánk, ma már nagyon sok féle rendszer használ webáruház termékadat állományt.

Többféle néven is emlegeti a hazai webáruház terminológia ezeket az állományokat, mint pl.: termék xml, termékállomány, termékadatbázis, feed xml, feed állomány, termék feed, stb…, tehát ha ezeket látjuk, vagy halljuk valahol, akkor mindig a fentiekben részletezett termékadat állományra kell gondolni.

Mire és miért jó ez a termékfájl?

A feed állományok úgy vannak kialakítva, hogy az meghatározott időközönként frissüljön (a legjobb, ha naponta többször frissül). Ezeket a feed – eket egy sima webcímen keresztül képesek az árösszehasonlító és marketplace rendszerek feldolgozni. Így mindig naprakészek lehetnek a webáruházad termékei ezeken az árösszehasonlító felületeken.

A vásárlók szeretik körbejárni egy termék minden jellemzőjét, tapasztalatát korábbi vásárlóktól. Mivel a népszerűbb árösszehasonlító rendszerekben már a termékhez termékvélemények is olvashatók, nagyon sok felhasználót vonzanak. Mivel sok felhasználót vonz, nagyon sok a kattintás ezekre az oldalakra, ami alapján a Google ezt egy „hasznos oldal” jellemzővel pecsételi meg, így egyre előrébb helyezi a találati listában. Ha nem vagyunk jelen ezeken a platformokon, akkor nagyon sok vásárlót veszíthetünk, hiszen lehetőségük sincs arra, hogy eljussanak a te oldaladra és a te termékedet vásárolják meg.

WordPress – WooCommerce alapú webáruházak feed állomány generálása

Sokféle plugin létezik, amivel pl. a facebook számára szükséges termékadatokat tartalmazó XML/CSV legenerálható, de sajnos a többsége ezeknek vagy nem teljeskörű, vagy nem bír az áruházban levő termékeink számával, sőt, sok fizetőst is alkalmatlannak tartok a feed generáláshoz. Sokszor kapom kérdésként, hogy oké, de melyiket ajánlom akkor? Mit használjak?

Van egy olyan plugin, ami bár ugyan fizetős, de egyrészt minden problémánkat lefedi, másrészt teljeskörű dokumentációval rendelkezik a telepítéstől a feed közzétételig. És nem utolsó sorban Support-ot is kapunk a plugin megvásárlásával.

WsFeed WooCommerce termékfeed plugin

Ez a plugin 1 990 Ft havonta, de azt gondolom, hogy aki komolyan gondolja a feed-ek használatát, annak mindenképp megéri befektetni, főleg, hogy ennyi pénzért akár több tízezer termék feed generálását elvégzi. És mi a legjobb benne? Hogy kimondottan magyar webáruházakra van szabva, mellyel a legnépszerűbb árösszehasonlító és piactér rendszereken jelen lehetünk:

  • Pepita.hu
  • Árukereső
  • Olcsóbbat.hu
  • Facebook
  • Google Shopping

De a fenti listán kívül is van még néhány, amit támogat a bővítmény. Még egy érv a sokoldalú plugin mellett. Nagyon sok Woo alapú áruháznak okoz gondot, hogy a piacvezető hazai árösszehasonlító és marketplace rendszerekhez nincs WordPress bővítmény. Azért az annyira nem nagy tragédia, mert egyre több ilyen rendszer felismerte ezt a problémát és az adminisztrációs fiókban lehetőséget biztosít a megadott termékadat fájl adattagjainak a célrendszerrel történő adattag párosítására. (Szándékosan nem említem meg a hazai megoldásokat).

Ha esetleg a kinézett célrendszer, mondjuk XY árösszehasonlító nem biztosít ilyen lehetőséget, akkor jön a B megoldás. Ha a fenti bővítménnyel kigenerálunk egy teljeskörű facebook termékállományt és beállítjuk, hogy napi szinten frissüljön, akkor sokkal könnyebben találunk arra programozót, hogy ezt a kigenerált fájlt áttranszformálja a célrendszer számára szükséges formátumra, mint egy valóban profi WordPress fejlesztőt. Nem szeretném taglalni, hogy a nem profi milyen produktummal fog szolgálni, mert amíg az ember nem tapasztalja meg, úgysem hiszi el.