Eléggé elszaporodtak az online bevásárlási lehetőséget nyújtó felületek, webáruházak. Viszont a sok lehetőség közül nehéz kiválasztani a legjobbat, azaz a legoptimálisabb virtuális kosár tartalmat.

Egy hasonló (de kevésbé bonyolult) felületet képzelek el, mint a most is piacon jelenlevő árösszehasonlító oldalak, de kimondottan a Tesco / Auchan / Spar, illetve egyéb olyan áruházakra szabva, akiknél lehet online bevásárolni.

Nekünk nem kell foglalkoznunk a kiszállítással és a rendelések bonyolításával, azok a jelenlegi működéssel üzemelnének tovább. Én csak egy platformot biztosítanék, ahová az online bevásárlást biztosító élelmiszer üzletek partnerként csatlakoznának a termékeikkel. És ami a legfontosabb, hogy a vásárlónak mutassuk meg, hogy például:

1L Étolaj

  • Tes** áruház – 450 Ft
  • Auc** áruház – 420 Ft (itt a legolcsóbb)
  • Spa** áruház 480 Ft

Jelenleg nem nagyon tudok hasonló oldalt, ami kimondottan az online élelmiszer vásárlást célozza meg. Ha esetleg te tudsz ilyet, szívesen várom hozzászólásod

Ez az online bevásárlás jelenleg inkább a fővárosban dübörög, amit napról – napra többen használnak és alkalmaznak, de a nagyobb városokban is már kezd elterjedni, ami nagy lehetőségeket jelent egy jó helyen, jó időben levő vállalkozó szellemű embernek.

Illetve egyre több a kisebb élelmiszerláncok közül is, akik a bevásárlásnak ezt a fajtáját is biztosítják. Véleményem szerint nem is az a kérdés, hogy az online bevásárlásnak lesz-e létjogosultsága országosan is, hanem az, hogy ez mikor várható. Szerintem közel vagyunk, ha tetszik az ötlet, már ma kezdj ötletelni! Hogy még erősebb piaci pozíciót biztosíts egy ilyen vállalkozásnak érdemes lehet megvalósítani a teljes vásárlási folyamatot és a kiszállítást is, saját futárokkal. Így ugyanis rengeteg olyan partner is csatlakozni fog, aki csak azért nem biztosít ilyen lehetőséget, mert a kiszállítást nem tudja megoldani, másrészt ezzel több ember számára is stabil munkahelyet teremthetsz.

Tehát összefoglalva az alapötlet, az induláshoz:

  1. Keress legalább kettő olyan áruházat, kis boltot, akinek termékadatbázisa nyilvánosan elérhető, vagy azt a rendelkezésedre bocsájtja.
  2. Ha ez megvan, csak készítened kell egy olyan megoldást, amivel a fenti forrás alapján naprakészen tarthatod az árakat és egyéb termékinformációkat. Nagyobb áruházak, áruházláncok erre programozottan is biztosítanak lehetőséget API segítségével, vagy ún. termékfeed formájában.
  3. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor egyszerűen válassz ki 100 népszerű, napi szinten vásárolt terméket (pl.: tej, kenyér) és naponta legalább 2 alkalommal manuálisan frissítsd az adatait (leginkább az árakat). Így már tudsz egy működő alapot mutatni a nagyobb áruházaknak, akik látva a lehetőséget a megoldásodban adni fognak valamilyen megoldást a termékadatok szinkronizálásához.

Amikor azt veszed észre, hogy már nem csak árösszehasonlító rendszered van

Amikor beindul az élelmiszer árösszehasonlító oldalad, te is látni fogod, hogy itt bővíteni kell. Egyrészt mindig fejlődnöd kell, hogy a próbálkozó konkurencia ne érjen utól, másrészt minnél több kényelmi szolgáltatást biztosítasz a látogatóknak, annál jobban szeretni fogják a rendszered. Mutatom mire gondolok:

  • Az összeállított virtuális kosártartalmat online megvásárolhatják közvetlen a Te rendszereden keresztül, független attól, hogy az melyik áruházban található.
  • A futárok elmennek a megfelelő áruházakba a szükséges termékekért és kiszállítják a vásárlónak.
  • A keresett termékekből (ami elsősorban nem romlandó) akár készletet is tarthatsz, így sokkal gyorsabb kiszállítást tudsz biztosítani a vásárlóidnak, másrészt a futárok terhelése is csökken.

Ezt érdemes olyan településeken biztosítani, ahol a nagyobb áruházláncok által biztosított online bevásárlás még nem elérhető. Szépen lassan egyre több településen megjelensz, futárokat alkalmazol, akiknek saját körzete van, végül pedig egy országos élelmiszer házhozszállítási szolgáltatás tulajdonosa és vezetője vagy.

Tetszett az ötlet? Oszd meg ismerőseiddel, de értékelheted is az ötletet.